Kopplingen till England

Svenska fotbollssupportrars intresse för engelsk fotboll kan vid första anblicken verka lite konstig. Trots de många svenska lag vi har och hur mycket högklassig fotboll som spelas runt om i Europa är det ändå förvånansvärt många som har ett favoritlag i just engelska Premier League.oliviergiroud

Ett exempel är Arsenals svenska supporterklubb som har ungefär fyra gånger fler medlemmar än IFK Göteborgs supporterklubb Änglarna. Detta kan såklart ha flera förklaringar, men en kan vara att den engelska ligan länge visats på svenska tv-kanaler och därigenom har många fått en relation till de olika lagen.

Tittar man på intresset just till engelsk fotboll i jämförelse med andra stora ligor, som Bundesliga, La Liga eller Serie A, är det ju lättare för många att korsa språkbarriären till just Premier League eller Champions League. Engelska är trots allt något som svenskar i överlag är väldigt bra på. Att då följa dessa ligor i både officiella och inofficiella kanaler blir då mycket enklare.

Intresset för internationell fotboll är något många har fått tack vara EM, VM och andra tillfällen då lag från olika länder har haft chansen att spela mot varandra. När man ser ett riktigt bra lag ta sig från gruppspel ända till finalen kan man lätt bli imponerad och vilja se mer av dem.

Det finns många fina historier om hur fotbollssupportrar hittat sitt lag. Det kan vara tillfälligheter, påverkan från föräldrar och vänner eller tack vare en spännande match på Tipsextra. När det kommer till svenskar som börjat följa engelska fotbollslag kan man ju bland annat tänka sig att de varit väldigt stort fan av en specifik spelare som sedan gjort flytten från Allsvenskan till Premier League. Det är trots allt 62 svenska spelare som gjort denna flytt genom åren.

Gemensamt för de flesta är i alla fall att man följt sitt lag i med- och motgång under flera år. Man köper matchtröjor, flyger till England för att se matcher på plats och diskuterar eventuella värvningar med sina vänner. Om du ännu inte inhandlat ditt favoritlags matchtröja har Supportersplace ett stort utbud för dig som vill gå klädd i ditt lags färger även här hemma i Sverige.

I år ser Chelsea ut att vinna den engelska ligan, till stor glädje för de blåa delarna av London. Det blir onekligen spännande att se hur nästa säsong kommer se ut. Nyförvärv ska införskaffas och den engelska lagen är generellt väldigt benägna att spendera stora pengar under transferfönstren.

Man kan konstatera att även fast säsongen snart är slut så kommer vi fans fortsätta kastas mellan hopp och förtvivlan. Kommer våra favoritspelare stanna? Kommer vi äntligen få in den där världsstjärnan som gör att vi kan vinna ligan. Det blir en spännande sommar.